Dubai: misschien wel de bijzonderste stad van de wereld!
arrow_drop_up arrow_drop_down
in Blogs
Sharing is caring

Dubai: misschien wel de bijzonderste stad van de wereld!

Zoals je ongetwijfeld weet is Dubai één van de zeven Arabische Emiraten, een land gelegen op het Arabische schiereiland in het Midden-Oosten. Hoewel Dubai vaak gelinkt wordt (niet onterecht) als een luxe reisbestemming, is het tegenwoordig ook mogelijk om er heen te reizen als je wat minder te besteden hebt. En mocht je de kans hebben om er heen te gaan, dan moet je die zeker grijpen! Veel bijzonderder ga je het niet vinden. Hieronder meer informatie en leuke (en voordelige) tips!

Geschiedenis van Dubai

Van het vroegere Dubai is vandaag de dag niet veel bewaard gebleven. Op enkele sporen na. Zo kun je in Jumeirah en Al-Qusais terugzien dat de Grieken rond 2000 voor Christus aanwezig zijn geweest in deze regio. De tradities die de Grieken die tijd hadden waren planten kweken, vissen en vee houden. Maar het belangrijkste wat zij deden was handelen: de perfecte ligging van Dubai zorgde ervoor dat dat Dubai een belangrijke handelspost was tussen de landen aan het Indisch Subcontinent en de Perzische Golf.

De gunstige ligging zorgde ervoor dat Dubai vanaf de 16de eeuw een gewichtige rol kon spelen op de handelsroute van Europa richting India. In die tijd werd Dubai ook het middelpunt van een strijd tussen de plaatselijke leiders en Europese imperialisten. Tijdens deze strijd hebben de Britten, Portugezen, de Perzen en zelfs Holland(!) korte of langere tijden het huidige emiraat Dubai bezet. Het oudste gebouw in Dubai stamt uit 1787 en is nog steeds te zien. Het zogenoemde Al Fahidi Fort was lange tijd een gevangenis en is sinds 1972 een bijzonder museum welke je inzicht geeft van de geschiedenis van Dubai.

Al Fahidi Fort – Dubai – Bountystranden.nl

De familie Al Maktourn

Rond het jaar 1830 werd Dubai ingenomen door de Bani Yasstam (uit Liwa Oase). Deze stam stond onder leiding van de familie Al Maktoum. Deze familie heerst vandaag de dag nog steeds. De strategische ligging van het Arabische schiereiland in de combinatie met de mogelijkheden van de haven was voor deze familie het uitgangspunt om te heersen in het emiraat Dubai. Zij ontwikkelden een landschap rondom de kreek tot een bruisende havenplaats. Dit deden zij door er te vissen met zelfgemaakte vissersboten, er parels op te duiken en handel te drijven waarvoor de typische Arbische schepen genaamd “dhows” werden gebruikt. Eind 1800 schonk de leider Ibn Hashet Al Maktoum belastingvrijheid aan alle buitenlandse handelaars. Door deze wet werd Dubai de belangrijkste haven aan de Golf. Tussen 1892 en 1971 kwam Dubai onder het gezag te staan van de Britten en werden ze onderdeel van de zogenaamde verdragsstaten. Zo noemde ze sjeikdommen die vandaag de dag de Verenigde Arabische Emiraten vormen. In 1966 werd er aardolie gevonden in Dubai, waardoor de staatsinkomsten spectaculair stegen.

Boek je vakantie naar Dubai via bountystranden.nl - Bountystranden

Dubai: een wereldwijde trekpleister

Stel je eens voor dat je midden in de woestijn loopt en je kilometers lang niks anders ziet dan zand(heuvels). In de jaren 70 (en daarvoor) was Dubai niets meer dan een woestijn! Nu is dat veel anders! De spectaculaire inkomsten die werden gewonnen door de vondst van aardolie, werd met name besteed aan de prachtige uitbreidingen van de stad met als doel het toerisme te laten stijgen. En dat lukt heel aardig! Dubai heeft zich de afgelopen decennia ontwikkeld tot een wereldwijde trekpleister voor toeristen. Het emiraat staat vol met zeer luxe hotels, zinderende attracties, bijzonder grote winkelcentrums en heeft het prachtige zandstranden. In de 2010 stond de stad al op de zevende plaats van meest bezochte steden ter wereld. Met zo’n 8 miljoen bezoekers per jaar is de verwachting dat dit aantal veel verder zal groeien. 

Respecteer de Islamitische gewoonten

Als toerist moet je ervan bewust zijn dat Dubai een Islamitisch land is. Daarom moet je de culturele en religieuze regels van het land respecteren. Zo zijn er kledingregels in de openbare gebouwen en moskeeën. Zo dien je de armen, schouders, benen en knieën te bedekken en moeten vrouwen een hoofddoek dragen. Gelukkig zijn deze regels in de stad een stuk milder. Toch zou je er hier rekening mee moeten houden. Bovendien mag je badkleding alleen dragen bij zwembaden en op de stranden. In veel hotels en restaurants/bars kun je alcohol krijgen, maar wees er van bewust dat het gebruik van alcohol op de openbare weg en stranden verboden is. Openbare dronkenschap kan je in serieuze problemen brengen.

Leuke tips voor in Dubai

Mocht je er voor kiezen om naar Dubai te gaan, dan hebben we hieronder een aantal leuke tips voor je op een rij gezet.

Bezoek het meest luxueuze hotel ter wereld: Burj Al Arab

Het Burlj Al Arab Hotel is misschien wel het bekendste gebouw van Dubai en dat komt omdat het gebouw maar liefst 321 meter hoog is en dat je het vanuit grote delen van de stad kunt zien. Bovendien staat het bekend als het enige 7 sterren hotel ter wereld! Het hotel is gebouwd op een kunstmatig eiland in de Perzische Golf op een kleine 300 meter van het vaste land. Alhoewel de privacy van hotelgasten goed beschermd is, raden wij zeker aan om het hotel te bezoeken en prachtige foto’s te maken van dit uniek gebouw.

Bezoek het meest luxueuze hotel ter wereld: Burj Al Arab - Bountystranden.nl

Wist je dat het hotel eigenlijk niet echt 7 sterren heeft? Officieel heeft het hotel vijf sterren, aangezien dit het maximum is:).

Laat je verrassen door de Mall of Emirates

De “Mall of the Emirates” is één van de grootste winkelcentra van de wereld. Het in 2005 geopende winkelcentrum telt vier verdiepingen met meer dan zevenhonderd winkels en ongeveer honderd horecagelegenheden. Je kijkt je ogen uit! En niet alleen door het gevarieerde winkelaanbod die het winkelcentrum heeft, maar ook door een enorme skihal middenin het winkelcentrum. Het kan dus zomaar buiten 35 graden zijn en binnen in de skihal enkele graden onder nul. En als je denkt dat het net niet gekker kan.. je kan in de skihal ook nog op de foto met pinguïns.

Variatie en entertainment

Zoals gezegd heeft de Mall of Emirates heeft een mooie variatie aan winkels. Zo vind je hier een aantal grote publiekstrekkers zoals Debenhams en Virgin Megastore. En de Carrefour supermarkt behoort te de grootste supermarkten in de Verenigde Arabische Emiraten. Vanwege het bizar grote aanbod komen hier veel lokale mensen en expats een wekelijkse inkopen doen. Je kunt er bovendien niet alleen skiën en snowboarden om je vrije tijd te besteden, zo is er Magic Planet waar je duizenden spelletjes kunt spelen. En heb je de VOX-bioscoop voor een avondje naar de film.

Wil je shoppen? Beter dan in Dubai ga je het niet vinden - bountystranden.nl

Wil je shoppen? Beter dan in Dubai ga je het niet vinden 😉

Neem een kijkje bij Madinat Jumeirah

Madinat Jumeirah is een prachtig complex en één van de mooiste locaties in Dubai. Het ligt vlakbij het bekende hotel Burj Al Arab (waar we zojuist wat over hebben vertelt) en zorgt voor hele mooie fotomomenten. Madinat Jumeirah is een reusachtig gebouw en is omringd door prachtige waterpartijen. Het bestaat uit vier enorm luxe hotels, het winkelcentrum Souk Madinat en veel café’s en restaurants waar je de hele dag heerlijk kunt eten (of een drankje kunt doen). Het wordt ook wel het Venetië van Dubai genoemd, omdat het prachtige water en de mooie palmbomen zorgt voor een schitterend geheel. Nadat je er geweest bent snap je precies waarom!  In totaal is Madinat Jumeirah maar liefst 480.000 vierkante meter en is gebouwd rondom (iets wat lijkt op) een lagune. Dwars door Madinat Jumeirah loopt een netwerk aan kanalen welke het mogelijk maken om door het gehele complex te varen met natuurlijk een traditionele abra*. Wanneer je gast bent van het hotel mag je hier gratis gebruik van maken. Wanneer je dit niet bent kun je tegen betaling een rondvaart maken.

Een abra* is een traditionele watertaxi (boot) gemaakt van hout. Deze boten varen vooral over de Dubai Creek. Enkele daarvan varen ook door Madinat Jumeirah.

Bezoek Souk Madinat

Souk Madinat is een winkelcentrum dat vooral is gericht op de toeristen. Het biedt een divers aanbod van winkels en voor prachtige en kenmerkende Arabische producten (zoals tapijten, lokale kleding of souvenirs) ben je hier aan het juiste adres. Naast winkels telt Souk Madinat ook veel café’s en restaurants. Vooral langs de wateren kun je deze vinden. Bovendien zijn hier een groot aantal internationale keukens vertegenwoordigd. Alcohol wordt hier gewoon geschonken, maar zijn de prijzen erg duur. De meeste restaurants bieden een heerlijk terras met prachtig uitzicht op de Burj Al Arab. Vooral ’s avonds is het hier super gezellig. Let op: wil je zeker zijn van een plek buiten op het terras, is het wijs om een paar dagen van te voren even te reserveren:).

Ga naar de sprookjesachtige lichtshow van de Burj Khalifa (het grootste gebouw van de wereld!)

De Burj Khalifa is het grootste gebouw van de wereld (!) en misschien ook wel één van de mooiste. Je kunt de Burj Khalifa vinden vlakbij het winkelcentrum Dubai Mall. Voor het gebouw ligt een grote vijver met enorm veel fonteinen. Om het half uur wordt hier een sprookjesachtige fonteinenshow georganiseerd. Ervoor of erna kun je genieten van een lichtshow op de Burj Khalifa. De toren is 828 meter hoog en je vraagt je af hoe men het voor elkaar heeft gekregen om de lichten zo mooi op elkaar te laten afstemmen. Dit moet je gezien hebben!

Neem een Abra naar Oud-Dubai

De beroemde Dubai Creek loopt dwars door het stadscentrum van Dubai en verdeeld het centrum in de wijken Bur Dubai. Dit noemen we ook wel Oud-Dubai. Vroeger werd de Creek gebruikt door lokale handelaren om handel te drijven met de naastgelegen Emiraten of parelvissers. Maar nu wordt de Creek vooral gebruik door de traditionele Abra’s welke de lokale bevolking (en toeristen) van de ene naar de andere kant varen. Verder kun je hier luxe jachten spotten, rondvaartboten en vrachtschepen vinden. Deze vrachtschepen noemen we ook wel dhows. Tussen de Garhoudbrug en Maktoumbrug ligt het bekende Creek Park. Dit is een park wat bekend terrein is voor de lokale bevolking. Zij komen daar om te picknicken, te wandelen en om te ontspannen. In de buurt van het Park ligt het ook het Dubai Festival City Winkelcentrum, waar rondom een haven inclusief fonteinenshow ruim 400 winkels gelegen zijn en waar je meer dan zeventig restaurants en café’s kunt vinden. Bovendien ligt hier een heel groot plein waar regelmatig evenementen en optredens worden gegeven.

Voor de vogelliefhebbers kun je aan het einde van de Dubai Creek (Ras al Khor) een enorme lagoon vinden waar ruim 25.000 vogels leven. Hier heb je bijvoorbeeld kans om flamingo’s te spotten.

Ga op Desert Safari

De leukste en beste manier om de prachtige woestijn van Dubai te ontdekken is door middel van een desert safari. Met vierwiel aangedreven auto’s trek je de woestijn in waarbij een ervaren chauffeur de 4×4 met hoge snelheden over de woestijnduinen stuurt en waarbij de auto’s ook vaak driftend zijwaarts langs de duintop worden geleid. Deze bijzondere ervaring zul je zeker niet snel vergeten! Tussendoor wordt er diverse keren gestopt om je de gelegenheid te bieden om mooie plaatjes te schieten van het woestijnlandschap en om even bij te komen van de wilde rit over de duinen. Wie weet spot je ook nog bijzondere dieren zoals de Arabische Oryx, de Berggazelle, Thargeit en de Arabische Luipaard!

Fan van auto’s? Neem een bezoek aan Deals on Wheels

Als echte auto liefhebber raden we je aan om gewoon eens binnen te stappen bij Deals on Wheels. Dit is een auto dealer die de mooiste en duurste auto’s van de wereld verkopen! Er zijn er meerdere gevestigd in Dubai.

Zoek hier jouw droomvakantie naar Dubai

Reactie plaatsen

Griekenland all-in voor € 492

5 sterren ALL INCLUSIVE vakantie naar Griekenland, met glijbanen én vlakbij het strand. Perfect dus!

Luxe vakantie Thailand €605!

Geniet 9 dagen van ongekende luxe in Thailand. Deluxe kamer, ontbijt, vlucht van Amsterdam.

Goedkoop reizen naar het prachtige Mauritius - bountystranden.nl

Paradijselijk Mauritius € 983

Geniet 9 dagen nonstop op dit bounty eiland! Inclusief vlucht, hotel en halfpension voor € 983